Eminent SY-75


Deze Eminent kwam ik tegen op marktplaats. Het was een koopje, maar hij was dan ook in erbarmelijke optische toestand. En hij speelde niet volgens de verkoper. Ik vond het een leuk ding dus nam ik hem mee. Leuk om eens op te knappen als je even niets te doen hebt. Wat mij opviel is dat deze in Nederland geproduceerde actieve box best onbekend is. Eminent uit Bodegraven is natuurlijk beroemd om zijn orgels en keyboards, maar ik kwam slechts een enkel documentje tegen waarin werd gerefereerd naar deze SY-75 als keyboard versterker. Ik heb dus verder geen enkele (technische-) documentatie kunnen vinden. Is dit ding dan echt zo zeldzaam?

Het is inmiddels januari 2019, koud en nat. Dus hup, ik ben ermee aan de slag gegaan. Bij Bax-shop.nl vilt en luidsprekerfoam besteld om deze knaap mee op te knappen. Maar eerst moest hij weer spelen natuurlijk!voorkant" aangezicht
Dit is het uiterlijk. Het speakerfoam aan de voorkant is vergaan en de skai-lederen bekleding is erg lelijk door het intensieve gebruik.

achterkant eraf versterker
De achterkant eraf om het defect op te sporen. Meteen viel me de opgeblazen condensator op.

doorgefikt
De gefrituurde condensator

nieuwe cap nieuwe cap
Uit mijn bak met onderdelen heb ik nog een geschikte vervanger kunnen vissen, dus de groene condensator vervangt 'm.

240V is beter
De aansluitingen omgesoldeerd van 220V naar 240V daar de gemiddelde spanning in Nederland al een tijdje rond de 230V zit. Over het algemeen voorkom je hiermee storingen.

versterker IC
Close up van de integrated circuit amp. Er zitten er twee in; een voor het laag en een voor het hoog. Samen goed voor zo'n 75 Watt geluidsvermogen volgens de datasheets van de IC's (50 en 25 Watt).

Verder inspectie levert niets opmerkelijks op. De versterker ziet er netjes uit, dus we gaan het maar proberen. Stekker in het stopcontact, schakelaar om en PLOP! De versterker schakelt in met een tevreden knalletje en begint zacht te ruisen. Hoera, hij doet het! Een CD spelertje op de ingang en knallen maar. Wat een KABAAL!! Dit ding speelt echt heel luid!

Tijd om te gaan bekleden dus. Ik zag nog wat zwakke plekken in de constructie dus daar zet ik meteen even een extra blokje hout tegenaan.

knutsel frutsel
Het oude skai-leer is er al af....

plak plak
plak plak

Zo, weer even lekker ingepakt met vilt. Dat staat al een stuk beter!

de wielen
De wielen er weer onder

plak plak
En het luidsprekerfoam ervoor, dat is echt een heel verschil!

plak plak
De achterkant alsmede het bedieningspaneel weer gemonteerd.

plak
Het typeplaatje 

|BACK|