Philips FB291 1991 revisie (refoamen)

7 december 2016
Met een collega had ik het wel eens over mijn reviseer-perikelen en ook hij bleek een setje Philips speakers te hebben met de beruchte 'rotte randen'. Ik bood hem aan de randen te willen vervangen, en dat leek hem wel een goed idee. Ik heb dit nooit eerder voor anderen gedaan, want tot nu toe rommel ik alleen met mijn eigen spul. Maar het gaat me erg goed af en het is leuk om te doen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de constructie van de luidsprekers, en zo krijg je toch even de gelegenheid om verschillende boxen te demonteren en van binnen te bekijken. Het klusje is uiteraard op eigen risico, want ik kan niet garanderen dat het altijd goed uitgepakt. Maar zoals gezegd ben ik niet bang dat het zal mislukken. Eenmaal de boxen langsgebracht maar even inspecteren. De speakers zien er op het eerste gezicht nog goed uit, ze zijn gedateerd 1991. Ze waren enkel wat stoffig, maar na het verwijderen van het frontje werd al snel duidelijk dat er wel wat aan moest gebeuren!

De FB291

Opzich zien ze er nog goed uit, het frontdoek is wat pillig en laat los op een aantal plaatsen. Die gaan we ook vervangen.


Ahum. Duidelijk een gevalletje 'worst case scenario' :Dhet plakkerig geworden foam kun je beter niet aanraken. Met de stofzuiger in de laagste stand met een kwastje de foam losgewerkt en meteen opgezogen. Die rommel plakt echt overal aanwoofers uit de box geschroefd en schoongemaaktde nieuwe randen die er in gaande nieuwe ringen gelijmd en met een beetje gewicht laten drogen
de woofers weer terug in hun natuurlijke omgevingde frontjes opnieuw bespannen met vers luidsprekerdoek en de boxen zijn weer als nieuw!

 

|BACK|