Philips 22RH427 modificatie

In juni 2008 liep ik een setje oude Philips 22RH426 (dus niet de 427) boxen tegen het lijf in een kringloopwinkel. Voor 7,50 nam ik ze mee. Thuis aangekomen wou ik even luisteren hoe ze klonken en of ze het uberhaupt nog wel deden. Meteen was ik aangenaam verrast over de mooie heldere klank van deze kistjes. Sterker nog, ze klonken aangenamer dan mijn vaste luidsprekers....

Omdat de oude Philips drivers mij erg aanspreken kreeg ik het idee om mijn bestaande boxen om te bouwen en de Philips drivers te transplanteren. De kisten die ik heb staan zijn veel massiever en degelijker dan de dunne spaanplaat Philips boxjes. Echter zijn mijn kisten 38 liter, en de Philips 426 maar 25 dus dat is geen goede match. Ik ben toen op zoek gegaan naar de 22RH427, een gelijkwaardige box (zelfde mid en tweeter) maar dan met twee woofers, en een inhoud van 35 liter. Dat moet dus wel kunnen.

Na een poosje zoeken heb ik de 22RH427 gevonden. De geluidsproduktie is enorm! Dus ... ombouwen die hap!

22rh427 22rh427
Hier de 22RH427's die ik op de kop heb getikt


Direkt begonnen met het verbouwen van mijn oude kisten. Nieuwe baffle maken van 22mm MDF.

nieuwe baffle bracing
De nieuwe baffle is gereed. Goed te zien zijn de extra ondersteunende balken om resonanties te verminderen. De kist wordt nog doder gemaakt door hem van binnen te bekleden met 2,5mm dik loodbitumen.


Na het gronden strak in de lak


De onderdelen zijn uit de oude Philips kisten gesloopt en worden overgezet naar hun nieuwe huis. De belangrijkste elco's in het filter zijn vervangen door hoge kwaliteit Audyn MKP condensatoren.


Voila! De boxen geassembleerd. Elke box weegt 25,5 kg!


Natuurlijk moet er ook een nieuw frontje voor. Het doek en de clips heb ik bij Speaker en Co in Haarlem gehaald.


Zo, na ca 2 weekjes is het klusje geklaard. De set klinkt strak, diep, vol en helder, precies zo als ik had gehoopt. Ook het visuele resultaat mag er wezen!
Oja, de boxen staan op spikes op een kist met 4 stoeptegels er in. Een flinke stevige ondergrond dus :-)


 

|BACK|