Philips 22RH521/561

Als liefhebber van de Philips HiFi serie uit de jaren 70 kan een versterker uit die tijd natuurlijk niet ontbreken. Omdat ik er zo enthousiast over kon vertellen vond mijn broer het een leuk idee om zo'n ding via marktplaats op te snorren en voor mijn verjaardag te geven. En zowaar kreeg ik een heuse 22RH521 van hem! Even professorisch wat kabeltjes in elkaar gefrutst en de versterker aangesloten. Hij speelt prima, al zitten er wel wat defecten aan. Zo werkt de contour schakelaar niet, en daardoor klinkt hij wat te bassig. Maar mooi staat hij wel!
Wat later zag ik een 22RH561 op marktplaats, en voor een aantrekkelijke prijs kon ik die overnemen. Deze is wat jonger en qua uiterlijk iets afwijkend van de 521 (zwart front ipv zilver) maar verder identiek.
Via Conrad een zwik goeie Neutrik DIN- en speakerpluggen besteld en zelf een paar knappe interlinks in elkaar gebakken. De 561 is nog helemaal perfect werkend en daarom momenteel dan ook het hart van mijn stereo installatie, al vind ik de 521 eigenlijk wel mooier. Samen met de gemodificeerde 22RH427's klinkt het geheel beslist erg goed! Opvallend is wel dat beide versterkers last hebben van een nogal rumoerige transformator wat zorgt voor een lichte brom. De mechanisch brom wordt door het kastje waar hij in staat nog wat versterkt, maar is niet hinderlijk. Verder heb ik van de 561 alleen nog de lampjes vervangen. Er zaten te zware lampjes in waardoor de verlichting niet klopte. Bij Jukebox Revival een doosje besteld en het ziet er weer fraai uit.

22rh521


Mooi identiek koppeltje. Identiek op het zwarte frontje na dan... :-)

521 binnenkant 561 binnenkant
Zoals je ziet zijn ze ook van binnen nagenoeg identiek. Het verschil zit hem alleen in het gebruik van ander type weerstanden en sommige condensatoren zijn van een ander model. Wellicht zijn dat nieuwere versies van deze componenten. 

|BACK|