Philips 9710M fullrange luidspreker project (bj 1966)

Op 2 februari 2011 bracht mijn bezoek aan de Kringloper in Almere weer iets leuks op: voor 6,50 twee zelfbouw speakerboxen met achter het speakerdoek de herkenbare bruine dubbele conussen van de Philips 9710M luidsprekers! De 9710M is een beroemde breedbandluidspreker welke zeer goede eigenschappen wordt toebedeeld. Ik heb er altijd al aan gedacht om met deze speakers een keer te kunnen experimenteren, maar gezien de prijzen die men er voor vraagt heb ik dat maar laten zitten. En nu heb ik ze dan toch!

in de oude box

herkenbaar: de dubbele conus achter het speakerdoek

Thuis de boxen aangesloten en beluisterd. Inderdaad hebben deze breedbanders een zeer aangenaam geluid. En alhoewel ze in een ca 25 liter boxje met veel te dunne wanden zitten is het geluid verbluffend goed. Mooi helder en direct, maar opvallend is de richtingsgevoeligheid en het gebrek aan goede basweergave. Opzoek naar een leuk design voor deze speakers leert dat ze niet erg makkelijk zijn om in een correcte behuizing te stoppen. Moderne rekenmethoden komen altijd uit op grote kisten van minstens 100 liter. Ze schijnen het erg goed te doen in open baffle systemen, maar daar heb ik geen ruimte voor. Een beetje open baffle met voldoende basweergave komt al snel overeen met een rechtopstaand aanrechtblad in de woonkamer, en dat vind ik nou niet echt praktisch. Opzich ben ik wel gecharmeerd van het TQWP principe, maar die kisten zijn ook net weer te hoog om ze in de woonkamer een goed plekje te geven. Aangezien gesloten kisten toch het makkelijkst zijn heb ik besloten om er een voldoende grote kist omheen te bouwen. Toevallig zag ik op marktplaats een oude akoestische kist van 85x65x35 cm met een Philips 9710 erin. Deze opgehaald voor 15 euro, maar helaas is deze 9710 er erg slecht aan toe. De conus is beschadigd en vervormd door vocht. Maar het ging me voornamelijk om de kist, want die is lekker groot en stevig. Eerst even geexperimenteerd met een van mijn goede 9710's er in, en mijn hemel... wat een SOUND! De demping is wat mager (beetje boemering), maar het is echt ongelofelijk wat een geluid 1 zo'n speaker voortbrengt. Echter is de kist onhandelbaar lomp. Die ga ik echt niet in mijn huiskamer neerzetten, en ook mijn vrouw kan ik dat niet aandoen ;-) De halve box zou een mooie zuil vormen, dus uiteindelijk besloten de kist doormidden te zagen en zo te verbouwen tot twee stevige zuilen.


de oude akoestische box en de aangetaste 9710M die er in zateven doorbijten en zagen die hap!de boxen in ere hersteld met panelen van 12 en 22 mm MDF en een flinke dosis houtlijm en vulmiddel, en de baffle is nu 36+12=48mm dik!

De kisten krijgen aan de binnenkant bracing over de langste zijden en worden bekleed met 4mm loodbitumen en 25mm pritex. Het moet een zwaar en solide geheel vormen. Na het opvullen met dempingswol zal de kist dichtgelijmd en vastgeschroefd worden om de stevigheid te bevorderen.
zo, de kist kan dicht!

Ik heb lang nagedacht en getwijfeld hoe de boxen af te werken. Maar de boxen zijn nou eenmaal niet superstrak omdat het merendeel handwerk is. Plamuren, gronden en spuiten zou ook erg kostbaar worden, dus leek bekleden mij wel een goede optie. Na twijfel tussen fineer, skai of vilt heb ik toch voor vilt gekozen. Dit is namelijk makkelijk te verwerken en het resultaat is eigenlijk altijd erg goed. Je moet wel heel erg krom snijden en kliederen met lijm wil je dat verpesten. Dus een paar strekkende meter "boxen-vilt" besteld bij de Bax Shop voor een paar euro, in de kleur "grijs". Alhoewel het meer zwart dan grijs is, bevalt het uiterlijk me erg goed. Aan de slag maar weer! Het vilt lijm ik met spuitlijm van de Action voor 2 euro per bus, en alleen de randen lijm ik met Bison Tix voor de vereiste sterkte langs de naden.het bekleden gaat lekker vlot, en binnen twee uur (inclusief de tussentijdse droogtijden) is hij klaarkijk lief speakertje, wen maar vast een beetje aan je nieuwe huiszo, en dan zit ie er in, met een paar stevige inbusbouten verankerd in de dikke baffleEn dat is hem dan geworden, met een mooi frontje. Het materiaal voor het front komt weer van Speaker & Co uit Haarlem

Mijn verdere bevindingen en een luisterimpressie volgen nog als ik weer even tijd heb, maar de 9710 is een blijver, dat kan ik alvast verklappen!

 

|BACK|