Philips FB565 1988 revisie (refoamen)

8 juli 2014
Al een tijdje was ik op de hoogte van het bestaan van deze Digital World Series luidsprekers van Philips, waarmee Philips toentertijd inspeelde op het tijdperk van de CD speler. Deze zogenaamde 'Digitale Luidsprekers' zijn natuurlijk allesbehalve digitaal, maar zijn qua belastbaarheid, klankkleur en detail-weergave perfect afgestemd op de vlakke frequentiekarakteristiek van de CD speler, aldus het Philips magazine. Als Philips- en luidsprekerliefhebber leek het me wel eens leuk om zo'n setje te hebben en te kunnen beoordelen. Helaas lijden deze speakers aan het beruchte 'rotte randen syndroom', waarbij de foam ophanging rondom de conus is vergaan en de speaker niet meer functioneert. Dus meteen een uitdaging: refoamen. Dit heb ik nog nooit eerder gedaan, maar aangezien ik wel van een klusje hou leek het mij wel leuk om te doen. Via marktplaats een setje gevonden en opgehaald. De foam randen kun je als complete revisiekit bestellen bij Audiofriends.

daar zijn ze dan

de speakers opgehaald en klaargelegd op tafel om ze te demonteren

De luidsprekers eert even getest aan de versterker, en ze spelen nog. Dus aan de slag maar, eerst maar eens de woofers uitbouwen.


de verteerde randen zijn hier duidelijk te zien.even verder demonterende grote loszittende stukken weggehaald, de restanten moet je wegkrabben
Het verwijderen van het vergane foam is geen pretje. Vieze plakkerige troep is het, je moet heel voorzichtig te werk gaan, want je smeert zo alles onder de zwarte prut. Lijkt wel een soort teer. Het is oplosbaar in spiritus, dus daar kun je ook voorzichtig mee poetsen.

schoon!

na 2 avondjes krabben en poetsen zijn alle woofers schoon. Inmiddels is het revisiepakketje van Audiofriends binnengekomen.de nieuwe ringen even gepast. Past perfect, net of het al klaar is ;-)lijm erop en de ring om de conus worstelen zonder te kliederenzo, het plaatsen is gelukt, even een dagje laten drogennou, dat was het alweer. Eigenlijk best snel gefikstDe speakers spelen weer als vanouds, dus nu is het tijd voor de luisterimpressie ;-)

 

|BACK|