Grundig Locarno bouwjaar 1964


Begin februari 2009 ging ik eens snuffelen en zag ik hem staan bij de Kringloper in Almere. Voor 5 euro, zonder garantie. Tjee, grappige kast, en dat voor vijf euro... In eerste instantie dacht ik 'wat moet je ermee', en heb ik hem laten staan. Die maandag erop moest ik toch in Almere zijn voor mijn werk, en moest ik weer aan de radio denken. Ach, al is het alleen maar voor de onderdelen, ik ga hem gewoon halen, kan mij het schelen ;-) 's Avonds thuisgekomen en het apparaat even uitgekast en schoongemaakt. Zag er allemaal nog prima uit van binnen, en ook de kast zelf is eigenlijk nog puntgaaf. Zonde om te slopen dus. Boel weer in elkaar gezet, stekker in het stopcontact en KLIK aan... Spelen als een tierelier!! Mijn dochter van 8 vindt hem ook erg mooi en ik heb hem aan haar beloofd. Voor op haar kamer. Maar na 2 dagen spelen begon het geluid te vervormen en stortte langzaam maar zeker in. Wat nu? Hmm dat wordt dus storing zoeken. Na een poosje kwam ik erachter dat de 2 eindbuizen roodgloeiend werden waarop de eindtrappen inklapten. Donders... hoe kan dat nou... Op het forum van oude radio's (http://www.gloeidraad.nl) een posting geplaatst met de bovengenoemde symptomen, en al snel kwamen er twee soorten reakties: a) de ERO condensatoren (papieren "rotjes") zijn aan vervanging toe, en b) de eindbuizen zijn stuk. Bij www.jukeboxrevival.nl heb ik toen een stuk of 15 nieuwe condensatoren besteld en alle oude condensatoren vervangen. Helaas deed de radio het daarna nog niet goed. Waarschijnlijk zijn de buizen door de lekke condensatoren, en dus het rood staan, defect geraakt. Na wat meten van toegestane spanningen op bepaalde pennen van de ECL86's tot de conclusie gekomen dat deze buizen inderdaad vervangen moesten worden, en heb ik 2 ECL86 buizen gekocht bij Staffhorst Muziek in Utrecht. Voor slechts 9 euro per stuk. Et voila... de radio speelt weer als een nieuwe! Grappig detail is dat de ingebouwde platenspeler eigenlijk een Philips is. Het geluid van de combo is lekker bassig en heeft een wat schreeuwerig hoog als je hem hard zet, maar op huiskamervolume klinkt het geheel eigenlijk erg goed. Er zit een aansluiting voor een stereo decoder achterop het chassis. Deze decoder heb ik er niet bij, dus ik moet het met mono doen. Niet dat ik dat erg vind hoor. Platen kunnen wel in stereo weergegeven worden overigens.


locarno binnenkant
Mijn nieuwste aanwinst in hoogglans. De politoer lak is nog gaaf en de radio ziet er eigenlijk keurig uit. De hoeveelheid stof binnenin valt reuze mee, en qua oxidatie zit het ook wel snor. Dat belooft veel goeds, want vocht is funest voor de electronische componenten. Even uitzuigen en het ziet er weer puik uit.

uitgekast onbetrouwbare ERO rotjes
Eenmaal uitgekast gaan we opzoek naar de gevreesde ERO rotjes om ze vakkundig te vervangen voor moderne typen. De ERO's zijn namelijk poreus en het vocht uit de lucht zorg voor een vervuild dielectrum zodat ze makkelijk doorslaan onder hoogspanning. Dit heeft waarschijnlijk ook het leven van de 2 aanwzige ECL86 eindbuizen gekost.

nieuwe condensatoren daar zitten een paar nieuwe condensatoren
Het zakje met de nieuwe condensatoren en een close up van de ruimte onder het chassis waar de nieuwe condensatoren geplaatst zijn. De condensatoren zijn te koop op www.jukeboxrevival.nl.

de verwijderde ERO condensatoren oude en nieuwe eindbuizen
Hier enkele verwijderde ERO's. Alle oude ERO condensatoren zijn er uit, en de versleten Valvo ECL86's worden vervangen door een paar splinternieuwe van het merk National.

het zaakje speelt weer
Na een laatste nauwkeurige controle zet ik hem weer aan.... De radio speelt weer als een nieuwe!

Het pickupje voila
Uiteraard zijn schema's onontbeerlijk bij restauratie van oude radio's. De schema's en nog meer info is hieronder te vinden.
Service info

 

|BACK|