Miele 412 bouwjaar 1968


Miele maakt kwaliteitsapparatuur, dat is algemeen bekend, en mijn 412 uit 1968 is daar het levende bewijs van. Mede door de indrukwekkende prestatie die Miele hiermee heeft geleverd ben ik Miele-fan geworden. Ook toen ik Miele een paar jaar geleden om de gebruiksaanwijzing van de 412 vroeg stuurden ze me binnen 2 dagen een kopietje via de post. Geweldige service. Een poosje geleden hebben we onze Whirlpool en Zanussi rommel de deur uit gedaan en hebben we deze Miele toren aangeschaft. Niet nieuw gekocht (want Miele is dan wel goed, maar ook flink prijzig!) maar als occasion bij Aloys Spijkerman van Miele Witgoedcenter in Amsterdam. Hij verkoopt daar gereviseerde gebruikte Miele apparatuur voor een betaalbare prijs. De toren draait dagelijks, en heeft ons nog nooit in de steekgelaten. Klasse! Mijn Miele 412 draait nog regelmatig een wasje mee, al is het gebruik wel beperkt. Hij verbruikt namelijk nogal wat water en electriciteit, maar het wasresultaat is snel en goed. Helaas centrifugeert het oude beessie op slechts 700 toeren waardoor het wasgoed niet geschikt is voor de droger. We centrifugeren het dan eerst nog even in de W715, die slingert het water er op 1400 toeren uit!

De 412 is sinds 1996 in mijn bezit. Ik heb hem meegekregen van mijn ouders toen ik op mezelf ging wonen. Na 28 jaar hebben zij toen maar eens een andere gekocht. Toen ik ging samenwonen hadden we ineens twee machines, maar ik wilde die ouwe Miele niet weg doen. Ik vond het best wel bijzonder dat die machine maar bleef werken, en natuurlijk ook omdat dat ding al zo lang in de familie is. In 2004 heb ik nog een tweede exemplaar op de kop getikt, en die heb ik helemaal leeg gesloopt. Ik heb dus nog een tweede 412 in onderdelen in een krat liggen. In de loop van de tijd heb ik inmiddels een en ander moeten vervangen zoals onderstaande opsomming laat zien. Sommige materialen verouderen nou eenmaal, en vooral kunststoffen en rubbers harden uit of verkleven na een jaar of 40.

washok
Ons washok op zolder. Zoals je ziet allemaal Miele apparatuur, want met 4 kinderen valt er natuurlijk veel te wassen :-)

Miele 412 Miele 412
Ziet er nog netjes uit voor zijn leeftijd

Bedieningspaneel
Draaiknoppen Druktoetsen
De bedieningsorganen van de 412, erg eenvoudig en doeltreffend

Type plaatje
In de deuropening bevindt zich het type plaatje. Zoals zichtbaar is het centrifuge toerental slechts 700 toeren

motorruimte schema
Een blik in de motorruimte. Rechts zie je het originele elektrische schema opgerold zitten; de datum is hier zichtbaar :-)

in bedrijf
Hier doet hij even een wasje

Reparatie historie


Mike Mulder 2010


Klik op de kleine afbeeldingen voor Miele documentatie over de 412


 

|BACK|