Miele W715 bouwjaar 1992

14 augustus 2010

Eind 2006 heb ik mijn Miele W715 gekocht als occasion bij het Miele Witgoedcenter in Amsterdam. Na vier jaar bijna dagelijks draaien begint de machine tijdens het centrifugeren steeds luidruchtiger te worden. Ojee, dat zijn de lagers, dat is niet best.
Een revisieset kost ergens tussen de 130 en 180 euro, plus dat het ook nog eens heel veel werk is. En natuurlijk het risico dat je hem niet meer waterdicht krijgt...
Tja, wat nu? Afdanken of reviseren?

Uiteindelijk heb ik maar een tweedehandsje op de kop getikt die nog prima werkt, maar er eigenlijk niet zo best uitziet van de buitenkant (krassen en deuken). Bovendien heeft hij een inwendige lekkage gehad bij de waterinvoer waardoor er nogal wat oxidatie en/of kalkafzetting is ontstaan op verschillende onderdelen. Ook is te zien dat deze machine langere tijd in een vochtige ruimte heeft gestaan. Toen kwam het idee om hem als donor te gebruiken, dan kan ik gewoon de hele kuip transplanteren... Bovendien heb je dan een hoop reserve onderdelen wat ook altijd handig is.

De donormachine is een Miele W715 Hydromatic uit 1988, en mijn machine is een W715 Novotronic uit 1992. Het blijkt dat beide machines, op het inlaatventiel na, technisch volkomen identiek zijn (het is alleen een andere naamgeving) dus dat maakt hem geschikt als donor. Het is vandaag mooi weer, dus aan de slag maar dan!

donor machine open emaakt voor de onderdelen

De Hydromatic wordt voorbereid om zijn onderdelen af te staan


kuip kuip eruit

De benodigde kuip. Na een half uurtje sleutelen heb ik hem er netjes uitgekregen.


Opzich is het verwijderen van de kuip goed te doen. Kijkglas eruit, zeepbak losnemen, bedrading van de motor, de verwarming en thermokoppel losnemen, schokbrekers los, rubberen aansluitingen naar de kuip los, en dan hangt hij vrij. Tussen de zijkant en de kuip plaats je twee balken om de kuip op te vangen. Daarna leg je hem op die zijkant en kun je de veren losnemen. Dan schuif je de kuip er via de bovenkant uit. De kuip (met motor) weegt ca 60 kg, dus dat is wel even zeulen, aangezien de ene machine op het terras in de tuin ligt, en de andere in het washok op zolder staat. Dat wordt spierpijn!

Novotronic Novotronic

De Novotronic op zolder opengemaakt ter voorbereiding van de transplantatie. Euh... welke kuip was ook alweer de goeie?... ;-)

kuip gaat er in kuip zit er in
Zo! Na een hoop gesjouw en sleutelwerk zit de kuip er in! Een eerste test en de trommel draait weer geruisloos. Joeghei!


klaar

En daar istie dan! Hij loopt weer als een zonnetje. Meteen even de mooiste onderdelen overgezet zoals het kijkglas, de sierlijsten en het bovenblad.

boosdoener

Hier is te zien dat er water langs de asafdichting van de oude kuip heeft gelekt. Waarschijnlijk is dus als eerste de simmerring lek geraakt en is er water in het lager gekomen. Na verloop van tijd is het lager door roestvorming en kalkafzetting kapot gegaan.

restant

Van de oude Hydromatic blijft niet veel over :)


 

|BACK|